понеделник, 10 ноември 2014 г.

Какво е поведението на гълъбите по време на мътене и какви са задълженията на гълъбовъда?

Какво е поведението на гълъбите по време на мътене и какви са задълженията на гълъбовъда?
Смяна на гълъбите по време на мътене.
Мътенето при гълъбите продължава 17-18 дни. В него участват и двата гълъба - женският и мъжкият, като през нощта лежи женският, а през деня в продължение на 3-4 часа и то  само в обедните часове, лежи мъжкият.

В процеса на мътене гълъбите обръщат яйцата с помощта на човката и тялото си. Правилното протичане на мътенето до голяма степен зависи от грижите, които полага гълъбовъдът за отглеждане на неговите птици. 




 Той е длъжен да знае датата на излюпване във всеки полог. Гълъбовъдът трябва да следи процеса на люпене,тъй като той е съпроводен с някои аномалии. Те се отнасят преди всичко до трудното освобождаване на гълъбчето от черупката на яйцето. Когато от напуканото яйце в продължение на 2 дни все още не се излюпва гълъбче, той трябва да помогне разпукването на черупката, без да изважда гълъбчето,след това яйцето се поставя пак в гнездото.


Тази ''операция'' не винаги е успешна и към нея се прибягва само в краен случай. Ако едното яйце остане неизлюпено, не бива веднага да се изхвърля, а трябва да се остави да престои още 3-4 дни в гнездото, за да се осигурят внимателно стъпване на гълъбите и безопасността на ново излюпеното, по този начин гълъбчето не е застрашено от премазване или смачкване. Малките гълъбчета периодично се проверяват, обикновено през 1-2 дни. Новоизлюпеното гълъбче е малко, с жълто-червеникава кожа. Ако при проверката се намерят умрели гълъбчета, трябва веднага да се извадят от гълъбарника, да се заровят в земята или да се изгорят.






Няма коментари:

Публикуване на коментар